Mikroplastiklerin Arıtma Çamurlarının Anaerobik Çürütme Süreçlerine Etkileri ve Bu Süreçlerdeki Akıbeti
Mikroplastikler (MP'ler), 5 mm'den küçük boyutlara sahip, çevre sistemlerinde kolaylıkla taşınımı mümkün olan plastiklerdir. Ekosistem ve insan sağlığı üzerinde yarattıkları tehdit sebebiyle Dünya Sağlık Örgütü ve Avrupa Komisyonu 2019 yılında bağımsız olarak yayınladıkları bildirilerde konu üzerine daha fazla araştırma yapılması gerektiğini vurgulamışlardır. Yaşamımızda yaygın kullanıma sahip olmaları nedeniyle yüksek miktarda MP atıksu arıtma tesislerine (AAT'lere) ulaşmaktadır. Yapılan çalışmalar, AAT'lerin atıksudaki MP'leri yüksek oranda giderilebildiklerini, ancak bunları tesisin bir diğer ürünü olan arıtma çamurunda biriktirdiklerini göstermiştir. Literatürde MP'lerin arıtma çamurlarındaki akıbetleri hakkında çok sınırlı bilgi bulunmaktadır. Arıtma çamurlarında bulunan MP'lerin anaerobik çürütücü üzerindeki etkilerinin araştırılması sürdürülebilir bir stabilizasyon yöntemi olan ve süreçte yenilenebilir enerji (biyogaz) üreten bu sistemler için kritiktir.
Proje 1 Şubat 2021 tarihinde başlamıştır. 1 Mayıs 2023 tarihinde sona erecektir.
Proje çıktıları:
- İrem Şimşek, F. Dilek Sanin "Examination of Nylon Microplastics Under Mesophilic and Thermophilic Anaerobic Digestion Process", 6th EurAsia Waste Management Symposium, 24-26 October 2022, İstanbul, Turkey.
- Şimşek, İ. (2023). FATE AND EFFECT OF POLYAMIDE MICROPLASTICS DURING ANAEROBIC DIGESTION PROCESS OF SLUDGE [M.S. - Master of Science]. Middle East Technical University.