Boyutları 5 milimetreden daha az olan mikroplastikler, yüsek sayılarda doğada kontrolsüz dağılımlarının ve ekosistem ve insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerinin fark edilmesiyle son 5 yıldır çevre araştırmalarında önemli bir yer tutmaya başlamıştır. Mikroplastikler atıksu arıtma tesislerine yüksek miktarlarda ulaşmaktadır. Yüksek arıtım oranlarına rağmen atıksu içinde miktarlarının yüksek olması sebebiyle, yüklü miktarda mikroplastikler doğaya salınmaktadır. Bununla birlikte, atıksu arıtma tesisine ulaşan mikroplastiklerin çoğu enerji değeri yüksek atıksu arıtma çamurunda birikmektedir. Son çalışmalar mikroplastiklerin, atıksu arıtımında kullanılan enerjinin büyük bir kısmını karşılayabilecek olan çamurdan biyogaz üretimini olumsuz etkilemektedir. Takımımız tarafından daha önce gerçekleştirilen ve umut verici sonuçlar vadeden deneylere dayanarak, bu çalışma pankreatin ve lipaz enzimlerini kullanarak mikroplastiklerin bozunumunu ve böylece mikroplastiklerin çamur üzerindeki olumsuz etkilerin ortadan kaldırılmasını hedeflemektedir.

Bu proje kapsamında ASKİ'den toplanan çamurun karakterizasyonu yapıldıktan sonra pankreatin ve lipaz enziminin çamur ve PET üzerindeki etkileri optimum doz ve zaman aralıkları uygulanarak araştırılacaktır. Bu nedenle, PET'te gözle görülür bazı değişiklikleri gözlemlemek ve enzimler yardımıyla etkili bir ön arıtma yöntemi geliştirmek istiyoruz. Literatürün önerdiği umut verici ve güçlü enzimler olan pankreatin ve lipaz kullanılarak çamurdaki MP'lerin potansiyel biyolojik bozunması hakkında literatüre yeni bir çalışma getireceğimize ve diğer çalışmalar için alanımızdada öncü olacağımıza inanıyoruz. Son olarak demek isteriz ki, yenilenebilir bir enerji kaynağı olan çamurun, mikroplastiklerin olumsuz etkilerinden kurtarılmasına da yardımcı olacağız.

Araştırma grubumuz ODTÜ çevre mühendisliği 4. sınıf öğrencileri Göksu Yurtseven, İpek Ayça, Ayşe İzgi Onur ve yüksek lisans öğrencileri olan Kıymet Eda Sakınmaz, Elif Nurhan Güzel'den oluşmaktadır. Araştırma grubumuz Prof. Dr. F. Dilek Sanin ve yüksek lisans öğrencisi danışmanımız İrem Şimşek’in desteğiyle birlikte tamamlanmıştır.

Bu proje AdımODTÜ tarafından desteklenmektedir.


Son Güncelleme:
30/09/2022 - 02:07