• Arıtma çamurlarının işlenmesi, yararlı kullanımı ve bertarafı grubumuzun öne çıkan çalışma alanlarından biridir. Grubumuzda Türkiye çapında evsel, kentsel ve endüstriyel artıma çamurlarının yönetilmesine ilişkin büyük ölçekli iki proje yürütülmüştür.
  • Arıtma çamurlarının enerji potansiyelinin incelenmesi, bu potansiyelin artırılması ve sürdürülebilir şekilde kullanımı güncel çalışma konularımızdır. Arıtma çamurlarının kurutulması, tek başına ya da çimento fabrikaları gibi işletmelerde birlikte yakılması ve ısıl değerinden bu şekilde yararlanılması araştırmalarımızda incelediğimiz konulardır. Arıtma çamurlarının ülkemizde ilk kez bir termik santralde kömüre ikame edilerek deneme yakmasının yürütülmesi ekibimiz liderliğinde bölümümüz akademisyenleri tarafından gerçekleştirilmiştir.
  • Anaerobik çürütme ile arıtma çamurlarından biyogaz eldesi, biyogaz miktarını olumlu ya da olumsuz etkileyen parametrelerin incelenmesi, olumsuz etkenlerin ortadan kaldırılması ve olumlu etkenlerin öne çıkarılması arıtma çamurlarının yararlı kullanımında önemlidir. Bu kapsamda nonilfenoller ve PCB grubu kimyasallar gibi eser kirleticilerin (mikrokirleticiler) anaerobik çürütme sürecine etkileri ve bu süreçteki akıbetleri grubumuz tarafından çeşitli projelerde incelenmiştir. Ayrıca fiziksel, kimyasal, ısıl dezentegrasyon yöntemleri ile arıtma çamurlarından elde edilen biyogaz miktarının önemli ölçüde artırılabildiği daha önce yürütmüş olduğumuz TÜBİTAK projelerinde gösterilmiştir.
  • Mevcut TÜBİTAK 1001 projemizde ise öne çıkan bir mikrokirletici olan mikroplastiklerin anaerobik çürütme sürecine etkilerini ve farklı dezentergrasyon yöntemlerinin hem çürütme sürecine hem de mikroplastiklerin parçalanmasına etkilerini incelemekteyiz. Bu projede literatürde üzerinde az çalışılmış ama arıtma çamurlarında yüksek miktarlarda tespit edilen polietilenterafitalat (PET), polipropilen (PP) ve polikarbonat (PC) mikroplastikleri çalışılmaktadır. Bunun yanı sıra Orta Doğu Teknik Üniversitesi tarafından desteklenen bir diğer projemizde de poliamidin (PA) mezofilik ve termofilik anaerobik çürütme süreçlerine etkileri incelenmektedir. Aynı zamanda PA'in çürütme sürecindeki akıbeti de ileri analiz tekniklerle izlenmektedir.
  • Ayrıca atıksuların arıtılması, atıksularda mikrokirleticilerin varlığı ve akıbeti bir diğer araştırma alanımızdır. Bu kapsamda bir TÜBİTAK projemizde de literatürde sık çalışılmamış olan endüstriyel atıksularda mikroplastiklerin incelenmesini iki farklı OSB kapsamındaki karışık atıksularda ve dört tekil endüstriye ait münferit atıksularda yürütmekteyiz.

Son Güncelleme:
30/09/2022 - 01:58